- 1 okurka
- 1 puk bílé čekanky
- hrst kvašeného zelí
- 2 lžíce rostlinné smetany
- 1/2 lžíce umeocta
- 1 snítka čerstvého kopru
- voda podle potřeby
- Okurku oloupeme a nastrouháme na hrubo do mísy.
- Přidáme opláchnutý čekankový puk pokrájený na tenké proužky.
- Přidáme kvašené zelí pokrájené na menší kousky.
- Přidáme kopr nasekaný na jemno.
- Zeleninu promícháme, přidáme smetanu, ocet a je-li třeba, tak trochu vody.
- Promícháme, ochutnáme, doladíme množství octu a podáváme.
Praktické
- Čekanka má nahořklou chuť, což je v létě chuť potřebná. Skladujte ji ve tmě, aby nebyla příliš hořká.
- Pokud potřebujeme dodat sladkou chuť, přimícháme do zálivky slad nebo obilný sirup. Slad je lepší naředit horkou vodou nebo čajem, aby se lépe rozmíchal.
Obměna
- Místo čekanky můžete dát jakýkoliv jiný salát.
- Místo kopru můžete dát bylinky nebo pesto.
Děti
Salát dáváme dětem cca od 2 let, menším dětem dáme syrovou zeleninu zvlášť nebo zálivku hodně zjemníme.
PS: Stále jen občas něco zkoušíš uvařit?
Co se do toho pustit pořádně a vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme kurz Podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o tebe 8 týdnů pečovat a podporovat tě na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky pro detox.
Komentáře
Mnaaaaam ♥️ lehoučký salátek , měli jsme jen červenou čekanku 😂
Měli jsme s :
STAROČESKÉ ZELÍ S UZENÝM
FARINATA
BYLINKOVÁ GRILOVANÁ ZELENINA
RAJČÁTKO
KIMCHI
ŘEDKVIČKA
CILANTRO
KLÍČKY
SEZAM
https://www.jimejinak.cz/staroceske-zeli-s-uzenym/
https://www.jimejinak.cz/italsky-street-food-cizrnova-farinata/
https://www.jimejinak.cz/bylinkova-grilovana-zelenina/
Mnam