- 500 g špaldové mouky polohrubé (nebo kombinace 300 g špaldové a 200g kukuřičné)
- 400 g sladěnky/sladu případně
- 120 g nahrubo mletých ořechů vlašských, nebo lískových
- 600 g nastrouhané dýně hokaido
- 1 lžíce skořice
- 2 lžičky bio prášku do pečiva (vinný kámen)
- 250 ml sezamového oleje (nebo slunečnicového, či jiného)
- šálek spařených rozinek (nemusí být)

Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Recept na špaldovo-dýňový koláč bez cukru
- Ušleháme pomocí mixéru mokré ingredience – sladěnku a olej.
- V míse smícháme nastrouhanou dýni (může být i nahrubo), mleté ořechy, skořici, rozinky, mouku, prášek do pečiva a přilijeme ušlehanou sladěnku s olejem.
- Pomocí stěrky důkladně promícháme a dáme na klasický vysoký plech vyložený pečicím papírem.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 175-180°C asi 30 minut.
Praktické
- Dýni, pokud je mladá, nemusíme loupat, pouze vyjmeme vnitřek a semínka.
- Pokud máte rádi koláč s polevou, je možné jí udělat z jednoho dílu sladěnky, jednoho dílu mandlového másla a asi jednoho dílu sójové smetany, kterou krém naředíme tak, aby se dobře roztíral. Krém se dá zjemnit i lžící citrónové šťávy.
Obměna
- Místo špaldové mouky klidně použijte jinou celozrnnou. Vhodná je žitná, pro bezlepkovou verzi rýžová, pohanková.
- Místo oříšků použijte mandle nebo slunečnicová semínka.
- Místo sladěnky můžete použít kukuřičný nebo rýžový sirup
- Dýni můžete nahradit jablkem nebo mrkví.
- Rozinky můžete také nahradit datlemi. Pak bude výsledná buchta sladší.
Děti
- Dezert je vhodný pro děti od cca 1,5 roku. Pokud však menší dítě dostává běžně kupované pečivo, piškoty, sušenky apod., můžete mu bez obav nabídnout tuto zdravější variantu i v nižším věku.
PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?
Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Moc dobrý, chutnal i babičce 🙂
Bio rozinky pravděpodobně není třeba spařovat, nebo ano?