Pozitivum cukru? Přináší nám potěšení, jinak má samá negativa

To je tak asi jediné pozitivum, které u cukru najdeme – jinak má cukr samá negativa. Jídla a dobroty s cukrem nám prostě chutnají. Sladká chuť je nám přirozená a většina z nás ji vyhledává. Jenže cukr je jedním z viníků, proč přibíráme na váze, hrozí nám vyšší riziko cukrovky nebo proč se nám kazí tak často zuby. A krom toho nám také ubírá na kvalitě spánku.
Nadměrná konzumace cukru a spánek jdou ruku v ruce
Známe to všichni. Dáme si něco s cukrem, na chvilku nás to uspokojí a zasytí, ale jakmile tato rychlá dodávka energie vyprchá, máme zase hlad, resp. chuť na něco dalšího. A čím více jednoduchého cukru (ať už v podobě cukrovinek, nebo třeba bílé mouky) přijmeme, o to méně kvalitní spánek budeme mít. Pokud se dobře v noci nevyspíme, ráno jsme unavení a mrzutí. A to je často opět impulz k tomu dát si něco dobrého, aby nám bylo lépe a abychom měli energii. A tím začíná kolotoč nebezpečného nezdravého stravování.
„Když přijímáte příliš mnoho sladkého, váš krevní cukr se rychle zvýší a slinivka tak začne uvolňovat inzulín, aby se jeho hladina snížila. Cukry se začnou ukládat do buněk, kterým tím dodávají energii. Čím více energie si ale večer dopřejete, o to více budete stimulovaní a bude se vám hůře usínat,” popisuje odborník na spánkové poruchy Michael Breus.
Může konzumace sladkého za to, že hůře a málo spíte, nebo nedostatek spánku způsobuje to, že jíte více sladkého?
Stáhni si z Jíme Jinak jídelníček pro regeneraci ledvin!
Stáhnout 100% ZDARMA
Odpověď na otázku ještě není jednoznačná. Je třeba provést další výzkumy, aby se přišlo na konkrétní proces.
Jak se zbavit chuti na sladké a vyspat se?
Konzumace potravin bohatých na cukr je jako každá jiná závislost a dá se s ní pracovat.
Po konzumaci sladkého a potravin s cukrem (a obecně jednoduchých sacharidů) hladina krevního cukru připomíná jízdu po horské dráze.
Pokud ale zvolíme sacharidy složité (jako jsou celozrnné obiloviny a luštěniny aneb Strašák jménem cukry – které jsou dobré, a které ne?), dá se výkyvům zabránit.
Díky stravě podle Jíme Jinak už není chuť na sladké
– “Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a už nemám chutě na klasické sladkosti” (Dagmar)
– “Už nemám chuť na sladké, ani na maso” (Jitka)
– “Sladkosti už mi nechutnají” (Jendula)
-“Díky vaším receptům mě nehoní mlsná” (Inka)
– “Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva” (Petra)
Složité sacharidy totiž uvolňují cukry pomaleji, tudíž nevznikají výkyvy hladiny a neustálé chutě (to potvrzují i ti, kteří začali jíst dle zásad Jíme Jinak). A dokonce jdou dohromady sacharidy a štíhlá vyrýsovaná postava!
Přečtěte si články:
- Jak zdravě uspokojit chuť na sladké?
- Jak odnaučit sebe i děti chuti na sladké
- Zdravé recepty na sladkosti bez cukru
- 6 důvodů, proč přestat pít slazené nápoje
- Praktický průvodce moderními sladidly
- Cukr – je i tam, kde byste ho nečekali
- Jak nahradit v receptech cukr
- Děti dopujeme cukrem už v kočárku – a není ho málo!
- 10 důvodů, proč se vyhnout cukru
S kvalitou spánku mohou pomoci potraviny bohaté na aminokyselinu tryptofan, jako jsou například fazole, čočka nebo ořechy. Nejlepším základem pro plnohodnotný spánek je správně složený jídelníček a dostatek pohybu a čerstvého vzduchu.
Online kurz Jak začít jíst zdravě (zdarma)
Chcete změnit stravu a začít jíst zdravěji? Podívejte se na online kurz Jak začít pro začátečníky (zdarma).
PS: Chceš dobít své životní baterie?
Stáhni si zdarma zimní jídelníček pro regeneraci ledvin. !

Buďte první, kdo napíše komentář