Domů > Magazín > Zdraví

Syrová zelenina a trávení

Chcete se začít stravovat zdravěji a v dobré víře konzumujete denně jako hlavní jídlo plný talíř zeleninového salátu, nebo se začnete stravovat celodenně stylem raw. Po čase se ale možná dostaví trávicí potíže, únava, nebo pocit chladu. Jak je to možné, když jíte tolik vitamínů a živin? Pojďme si něco povědět o tom, kolik syrové zeleniny bychom měli jíst, aby nám to skutečně prospívalo.

Bez zeleniny to nejde

Zelenina je bezesporu nenahraditelnou složkou zdravého jídelníčku (Pyramida zdravé výživy). Je zásadotvorná a poskytuje tělu vitamíny, minerály a vlákninu. Zeleninu můžeme konzumovat vícero způsoby – nejen syrovou, ale i tepelně upravenou (uvařenou, pečenou, napařenou, apod.) či kvašenou, která má navíc probiotické účinky. Všechny její podoby mají své zastoupení a důležitost – to se ovšem mění se zdravotním stavem člověka, stavem jeho trávení a ročním obdobím.

Syrová zelenina je bohatá na vlákninu a vitamíny, přičemž je fakt, že některé z nich se při tepelné úpravě mohou snadno zničit (např. vitamín C). Přináší nám osvěžující a uvolňující účinek. Je ale také pravda, že se hůře tráví a v nadbytku zatěžuje trávení. Naše tělo není vybaveno tolika enzymy pro její strávení a také chybí její důkladné mechanické rozmělnění (jako např. u přežvýkavců).

DETOX SADA NA PODZIM
Jak se zbavit únavy, vyhnout rýmám a na podzim neztloustnout.
Stáhni si ZDARMA

Co se děje v organismu, pokud se budeme dlouhodobě stravovat raw stylem, což je stravování, kdy potraviny vůbec neprochází tepelným zpracováním? Poslechněte si rozhovor s celostní lékařkou MUDr. Strnadelovou Jak je to s raw stravou a paleo dietou.

Kolik konzumovat syrové zeleniny

Syrová zelenina je po většinu roku doplňkem talíře. Její spotřeba roste hlavně od jara přes léto a v zimě není z energetického pohledu nutná. Proto není potřeba a mnohdy ani žádoucí ve snaze o zdravou stravu během zimy jíst syrovou zeleninu, jako jsou např. rajčata, okurky či papriky (Jahody v zimě? Víte, kdy mají skutečnou sezónu?). Vitamín C a probiotika vám skvěle během tohoto období doplní kvalitní kysané zelí. Určitou podobou syrové zeleniny jsou zelené natě – ty je vhodné sypat na pokrmy celoročně jako dodávku čerstvého vit C, enzymů a dalších látek. 

Velké množství syrové zeleniny může zatěžovat trávení, zejména slezinu a žaludek a oslabit tzv. trávicí oheň, což podle východní medicíny vede k hromadění vlhkosti, vzniku hlenu a oslabení trávicích funkcí. Může se to projevit trávicími potížemi, jako je nadýmání, zvýšená plynatost, bolesti břicha, průjmy, ale i únavou. Také to ochlazuje organismus, což může být např. v horkém létě nápomocné, ale na druhou stranu u lidí, co jsou i v létě zimomřiví, nebo mají oslabené ledviny, to může mít spíše nechtěný efekt. 

Na Jíme Jinak vás naučíme, jak si složit celkový jídelníček, aby byl vyvážený a podporoval vaše zdraví. Každý má trochu odlišné potřeby, ale základ je pro každého z nás podobný. Inspirujte se našimi recepty, vzorovými jídelníčky a připojte se k nám do Klubu Jíme Jinak, kde dostanete pravidelnou várku nových receptů a článků z pole zdravého stravování, ale i celkového životního stylu. Pokud se chcete naučit připravovat saláty vhodné pro různé roční období (včetně těch s teplou povahou pro chladnější období), pro tyto potřeby vznikl skvělý speciál Super saláty a Super saláty 2. Těšíme se na vás!

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Mojí vášní je celostní pohled na zdraví lidského těla a duše. Miluji svoji rodinu, ráda skládám myšlenky psaným slovem, hřeje mě pocit, že mohu u ostatních zažehnout plamínek péče o jejich zdraví.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Proč jste pořád unavení? Toto jsou nejčastější příčiny únavy

Doprovází vaše dny stálá únava? Jste unavení, sotva se probudíte? V článku si rozebereme možné příčiny únavy a najdeme možné způsoby, jak svojí energii zís...

Pálení a tlak na hrudi dokáže způsobit i stres

Chcete zjistit, co způsobuje pálení a tlaky na hrudníku? V našem článku se dozvíte, jaký vliv má stres na tyto potíže a jak ho zvládat pomocí relaxačních c...
klub
49
10

Katarakta, glaukom, ječné zrno: Jak podpořit zdraví svých oči

Oční potíže jsou poměrně běžným problémem. Čím bývají způsobené, jak s jejich vznikem souvisí strava a jak si pomoci, když chceme jejich stav zlepšit? V čl...

Bolest žaludku po ránu a co značí

Trápí vás hned po probuzení nebo po snídani bolest žaludku? Co za tím může být a jak si ulevit? Pojďte zjistit v článku.

Bolesti žaludku po jídle a její příčiny

Začal vás zlobit žaludek po jídle? Pojďte si přečíst o možných příčinách bolestí žaludku a tipy, jak si s nimi poradit. Zjistěte, jak úprava stravy, práce ...

Dlouhodobá bolest žaludku a proč ji řešit co nejdřív

Možná jste si již na mírnou, ale pravidelně se vracející bolest zvykli. Přičítáte jí patrně věku, stresu, ne úplně ideálnímu jídelníčku, ale v zásadě jí ne...