Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Velikonoční “tvarohový” beránek

Uvařeno
bez cukru
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Pár dní jsem brouzdala na internetu a hledala zdravý recept na velikonočního beránka. Nakonec jsem spojila své zkušenosti s pečením a několik receptů dohromady a výsledek mě opravdu překvapil. Beránek, který neobsahuje vejce, cukr ani mléko chutná skvěle a tofu mu dodá lehce vláčnou “tvarohovou” chuť.

Ingredience
na běžnou formu
  • 200 g špaldové nebo ječné mouky nebo kombinace obou
  • 80 g pohankové mouky
  • 2 balíčky bílého tofu (asi 230-250 g)
  • 3 lžíce jablečného koncentrátu a 1 dl vody nebo 1,5 dl jablečného moštu
  • 150 g sladěnky
  • 150 g tuku (rostlinný margarín alsan nebo kokosový tuk)
  • 2 lžíce vinného kamene
  • 50 g oříšků nebo loupaných mandlí či slunečnicových semínek nebo kombinace různých druhů
  • 50 g spařených hrozinek nebo jiného sušeného ovoce předem namočeného (meruňky, datle, fíky, švestky)

Vlaďka si prošla nesčetnými zdravotními potížemi. Těžký zápal plic, bronchitida, bolesti hlavy a zad, hučení ...

Jak připravit tvarohového beránka

  1. Na mokrou část nakrájíme 2 balíčky bílého přírodního tofu na větší kostky a dáme do hrnce, přidáme asi 3 lžíce jablečného koncentrátu a deci vody. Pokud použijeme jablečný mošt, tak ho neředíme.
  2. Vaříme asi 15-20 minut.
  3. Pak tofu včetně vody, ve které se vařilo, rozmixujeme úplně dohladka.
  4. V míse rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka sladěnku s tukem a přidáme k mixovanému tofu a mixováním spojíme.
  5. Na suchou část promícháme všechny druhy mouky s vinným kamenem.
  6. Do mokré části pomalu zapracujeme mouku s vinným kamenem, přidáme oříšky nebo mandle, hrozinky nebo jiné nakrájené sušené ovoce, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout.
  7. Těsto by mělo být vláčné, spíše hustší, jako na bábovku a ne moc řídké, záleží na kvalitě mouky.
  8. Pokud je tak tuhé, že nelze skoro míchat, přidejte trochu vody, pokud je naopak hodně mokré, přidejte ještě trochu mouky.
  9. Troubu předehřejeme na 170°C.
  10. Beránčí formu vymažeme tukem a vysypeme moukou.
  11. Těsto vlijeme do formy a pečeme 45 minut přiklopené a 15 minut odklopené.
  12. Pokud se vám zdá i po hodině pečení stále těsto mokré, přidejte ještě 15 minut a pečte beránka už odklopeného.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Beránka můžete sníst tak, jak je nebo ho polít buď “čokoládovou” polevou z karobu či polevou z mandlového másla.
  • Jako první spařte hrozinky nebo namočte sušené ovoce. Vyplatí se ovoce pokrájet ještě za sucha a namočit už nakrájené.
  • Tento dezert vám v ledničce vydrží i několik dní, pokud ho vydržíte nesníst :-).

Obměna

  • Můžete kombinovat špaldovou mouku s ječnou i pohankovou.

Děti

  • Podáváme od 2. roku, místo ořechů použijeme mandle.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

14 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mohu něčím nahradit jablečný koncentrát? Nevím zda ho seženu v kamenném obchodě 🤷‍♀️

Jana Altea
5. 4. 2024

Beránek je výborný, těsto se krásně zpracovávalo a na rozdíl od klasiky šel nádherně vyklopit z formy. Lépe řečeno po otočení sám vypadl😁👍 Dělala jsem z poloviční dávky, mám malou formu, ale rozinek jsem dala plnou dávku. Neměla jsem totiž jablečný koncentrát. Rozinky jsem umixovala spolu s tofu. Ještě jsem přidala trochu vanilkového extraktu a klasické máslo – já ten Alsan apod nějak nemůžu. Přidala jsem trochu mandlových plátků a přiznám se, vše jsem smíchala dohromady a dala péct 😁A jsem fakt nadšená, voní po celém domě a je krásně vláčný 😋Moc děkuji za recept 😍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Velikonoční beránek z kvásku (vegan)

Výborný zdravý kynutý kváskový beránek z celozrnné mouky, bez cukru, vejce i mléka.

Bezlepkové jahodové knedlíky

Jakmile začne sezóna ovoce, přijde vhod recept na bezlepkové ovocné knedlíky – dělám tyto knedlíky často. Jsou zdravé a jednoduše vynikající :-)
17
25

Kváskový celozrnný mazanec (vegan)

Nadýchaný velikonoční mazanec zcela bez cukru, vajec a mléka si můžete připravit snadno doma. Kupované mazance z bílé mouky strčí tenhle poctivě kynutý do ...

Reveňová bublanina

Rebarborový jahleník je příjemný osvěžující dezert, který hravě nahradí běžný moučník. Neobsahuje mouku, vejce ani cukr. Je přirozeně bezlepkový a velmi ch...

Kvásková celozrnná vánočka (vegan)

Na Velký pátek se dělávaly tradiční jidáše. Jidášky rády dělají děti, jednoduše motají esíčka, šnečky a smyčky. Ty naše jsou bez cukru, mléka a vajec. A ve...
10
14

Sladké jidáše ve tvaru zajíčka

Na Velikonoce se tradiční peklo sladké kynuté pečivo tzv. Jidáše. My jsme je připravili netradičně ve tvaru roztomilých velikonočních zajíčků :-) Toto těst...