Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Rizota

Žluté rizoto

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna jaro
sezóna léto

Cuketová sezóna je v plném proudu a na zahradě jako každé léto nesmí chybět ta krásně žlutá. Samozřejmě jí můžete nahradit jakoukoliv jinou cuketou.

Ingredience
  • 190 g celozrnné rýže Baldo
  • žlutá cuketa
  • čerstvá červená cibule
  • černý kmín (černucha, nigella sativa)
  • kešu oříšky
  • šafrán
  • pažitka
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • citrónová šťáva
  • loupaná žlutá čočka
  • olej
  • sůl
  • bílý pepř

Svoje četné zdravotní problémy jsem se snažila řešit pomocí lékařů, léčitelů i “zázračných” preparátů, al...

Jak připravit žluté cuketové rizoto s čočkou

  1. Vařte rýži 40 minut. Nenechávejte všechnu vodu absorbovat, rýži uchovejte s trochou tekutiny.
  2. Žlutou čočku uvařte a nechte stranou.
  3. Do pánve nalijte olej, rozehřejte ho, přidejte semínka černuchy, vymačkaný česnek, kešu oříšky, nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené cukety. Vše osmahněte, ale nerozvařte.
  4. Čočku přidejte k cuketám, osolte, přidejte nastrouhanou citrónovou kůru, pepř a promíchejte.
  5. Ve sklenici rozpusťte šafrán s trochou vody.
  6. Nyní přidejte do pánve rýži, rozpuštěný šafrán a vše pečlivě míchejte několik minut na středně mírném ohni.
  7. Na závěr pokapejte citrónovou šťávou, promíchejte a posypte pažitkou.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Pokud chcete, můžete rýži nejprve lehce osmahnout.
  • Použijte šafrán, nenahrazujte ho kurkumou.
  • O rýži Baldo: Zrna hnědé rýže jsou poměrně velká, konzistentní, s typickou hnědou barvou a jsou přirozeně vhodná pro pohlcování vůní a chutí. Velmi se hodí na rizota a saláty, protože zrno je vždy al dente. Typická italská rýže z ekologického zemědělství, které vylučuje použití GMO a snižuje používání syntetických chemikálií. S ekologicky pěstovanými produkty pomáháte chránit životní prostředí, biologickou rozmanitost, půdu, vodu a vzduch. Proto vybírejte kvalitní bio rýži, která se dá koupit i v českých eshopech. Rozhodně vyzkoušejte, je to opravdu velmi kvalitní rýže. Pěstuje se po desetiletí a dnes je považována za jednu z nejlepších rýží v Itálii.

Obměna

  • Můžete použít jakoukoliv rýži.
  • Místo žluté cukety můžete použít jakoukoliv jinou.
  • Místo pažitky můžete přidejte jakoukoliv posypku.
  • Místo kešu můžete použít třeba arašídy nebo mandle.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej a sůl. Pozor na velké kusy ořechů.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

16 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Vynikající. Pochutnali jsme si.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Bílá patizonová omáčka

Máte patizon a nevíte, jak ho připravit? Zkuste tuto jemnou krémovou omáčku vonící kořením.

Daikon v bílé omáčce

Tento recept kombinuje jemný daikon s lahodnou krémovou omáčkou, což vytváří harmonický pokrm plný chutí. Miluji daikon připravený tímto způsobem, má úplně...

Jarní krémové fusilli bez lepku

Jaro je v plném proudu a kolem nás to všude kvete. Přeneste si jaro i na talíř a uvařte si toto chutné, barevné, jednoduché a variabilní jídlo, na kterém s...

Čekankové rizoto

Rizoto s čekankou je skvělým způsobem, jak ozvláštnit váš jídelníček a vnést do něj jemně nahořklou, ale osvěžující chuť této jedinečné zeleniny. V kombina...

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.

Osmahnutá rýže se zeleninou a tempehem

Rychlé jednoduché jídlo bez masa a lepku, skvělé pro začínající podzim.