Jde o invazivní opadavý, vytrvalý keř, který produkuje velké množství bobulí. Jde o pravděpodobně nejběžnější jedlé divoké ovoce ve východní polovině Spojených států. Jako výborný fixátor dusíku upřednostňuje chudou půdu, erodující svahy, okraje pozemků a cest. Plody dozrávají koncem října a vydrží na keři i několik týdnů.
Co obsahuje
Je nabitá vitamíny, a to především vitamíny A, C, E. Obsahuje také flavonoidy, lykopen, cukry, bílkoviny, esenciální mastné kyseliny (což u ovoce není obvyklé) a další bioaktivní látky.
Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT
Účinky na naše zdraví
- Má protirakovinné účinky.
- Pomáhá předcházet srdečním chorobám.
- Snižuje cholesterol.
- Má antioxidační a antibakteriální vlastnosti.
- Olej ze semen léčí plicní onemocnění a pomáhá při kašli.
- Má antidiabetické vlastnosti.
Využití v kuchyni
Plody hlošiny lze konzumovat syrové i tepelně upravené. Je možné z nich připravit výbornou ovocnou kůži, džem, kompot, šťávu, také je můžete zamrazit, obarvit s nimi pokrmy, přidat do dezertů a pečiva.
Pěstování
Hlošina je nenáročný keř, ale neměli bychom při jeho výsadbě zapomínat na jeho invazivnost, tudíž rozhodně nepatří do volné krajiny, kde by se mohl keř nekontrolovatelně šířit. Množit jej lze velmi dobře semeny a také řízkováním.
Zkuste to taky
Toto ovoce jsem letos poprvé ochutnala a musím říct, že chutí je velmi podobné například granátovému jablku, bylo sladkokyselé, svěží. My rozhodně tento keřík pěstovat budeme, protože se nám velmi líbí to, že jeho plody dozrávají na podzim, tudíž se nám prodlouží sklizeň vlastního ovoce. A to nás baví. A jak jste na tom vy? Pěstujete hlošinu anebo jiný netradiční strom, která vám dává výborné plody? Podělte se s námi, těšíme se na vaše tipy.
PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?
Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Komentáře
Díky za článek. Letos máme poprvé opravdu velkou úrodu hlošinek, je to asi 3 – 4 roky po výsadbě. Máme okoličnatou (červené plody) i mnohokvětou (žluté plody), ta je za mě lepší, protože má větší plody. Ale chuťově jsou hodně podobné. Zatím je jím jen tak, jsou moc dobré.
Jinak máme na zahradě muchovník, arónii, dřín, dřišťál, rakytník, zimolez, mišpuli, klokoč, jeřáb burku, hrušku Nashi a pak klasické ovoce. V podstatě máme několik živých plotů z jedlých keřů. Sice většinu plodů ocením hlavně já a pes, ale to nevadí ;-) Dětem chutná hlavně muchovník a rakytník. Líbí se mi pestrost v zahradě, i na pohled je to mnohem zajímavější, než se dívat na řadu keřů jednoho druhu, jak často vídáme v zahradách.
My pěstujeme 10 let fíky, které jsou plně mrazuvzdorné a 2 roky kiwi a minikiwi. Právě teď máme čerstvé fíky a minikiwi jsem sklidila před pár dny. Dělám marmeládu, pár kousků zamrazím na zimní narozeniny na ozdobu dortů. Ze zeleniny mám radost ještě z ačokči, která se pne po plotu a ve skleníku. Na jaře v březnu sklízím zimolez. Pěstujeme různé druhy ovoce a zeleniny, tak aby bylo pořád na čem si pochutnávat. Děkuji za další prima tip na hlošinu.