Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Hlošina okoličnatá – zdravá pochoutka

Říká se jí také podzimní oliva a je to keř hodící se do živých plotů. Vaši zahradu obohatí dusíkem a ještě můžete na podzim sklízet malé chutné bobulky.

Jde o invazivní opadavý, vytrvalý keř, který produkuje velké množství bobulí. Jde o pravděpodobně nejběžnější jedlé divoké ovoce ve východní polovině Spojených států. Jako výborný fixátor dusíku upřednostňuje chudou půdu, erodující svahy, okraje pozemků a cest. Plody dozrávají koncem října a vydrží na keři i několik týdnů.

Co obsahuje

Je nabitá vitamíny, a to především vitamíny A, C, E. Obsahuje také flavonoidy, lykopen, cukry, bílkoviny, esenciální mastné kyseliny (což u ovoce není obvyklé) a další bioaktivní látky.

Zdravé vaření? Pojď začít!

Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT

Účinky na naše zdraví

  • protirakovinné účinky.
  • Pomáhá předcházet srdečním chorobám.
  • Snižuje cholesterol.
  • antioxidační a antibakteriální vlastnosti.
  • Olej ze semen léčí plicní onemocnění a pomáhá při kašli.
  • antidiabetické vlastnosti.

Využití v kuchyni

Plody hlošiny lze konzumovat syrové i tepelně upravené. Je možné z nich připravit výbornou ovocnou kůži, džem, kompot, šťávu, také je můžete zamrazit, obarvit s nimi pokrmy, přidat do dezertů a pečiva.

Pěstování

Hlošina je nenáročný keř, ale neměli bychom při jeho výsadbě zapomínat na jeho invazivnost, tudíž rozhodně nepatří do volné krajiny, kde by se mohl keř nekontrolovatelně šířit. Množit jej lze velmi dobře semeny a také řízkováním.

Zkuste to taky

Toto ovoce jsem letos poprvé ochutnala a musím říct, že chutí je velmi podobné například granátovému jablku, bylo sladkokyselé, svěží. My rozhodně tento keřík pěstovat budeme, protože se nám velmi líbí to, že jeho plody dozrávají na podzim, tudíž se nám prodlouží sklizeň vlastního ovoce. A to nás baví. A jak jste na tom vy? Pěstujete hlošinu anebo jiný netradiční strom, která vám dává výborné plody? Podělte se s námi, těšíme se na vaše tipy.

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Jsem máma tří malých kluků, ráda se neustále vzdělávám a zkouším nové věci. Miluju zahradničení, vaření a pečení všeho dobrého a zdravého. Co můžu, to si sama vyrobím. Zajímám se o přírodní medicínu, sílu bylin a jejich využití v běžném životě.

37 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Díky za článek. Letos máme poprvé opravdu velkou úrodu hlošinek, je to asi 3 – 4 roky po výsadbě. Máme okoličnatou (červené plody) i mnohokvětou (žluté plody), ta je za mě lepší, protože má větší plody. Ale chuťově jsou hodně podobné. Zatím je jím jen tak, jsou moc dobré.

Jinak máme na zahradě muchovník, arónii, dřín, dřišťál, rakytník, zimolez, mišpuli, klokoč, jeřáb burku, hrušku Nashi a pak klasické ovoce. V podstatě máme několik živých plotů z jedlých keřů. Sice většinu plodů ocením hlavně já a pes, ale to nevadí ;-) Dětem chutná hlavně muchovník a rakytník. Líbí se mi pestrost v zahradě, i na pohled je to mnohem zajímavější, než se dívat na řadu keřů jednoho druhu, jak často vídáme v zahradách.

My pěstujeme 10 let fíky, které jsou plně mrazuvzdorné a 2 roky kiwi a minikiwi. Právě teď máme čerstvé fíky a minikiwi jsem sklidila před pár dny. Dělám marmeládu, pár kousků zamrazím na zimní narozeniny na ozdobu dortů. Ze zeleniny mám radost ještě z ačokči, která se pne po plotu a ve skleníku. Na jaře v březnu sklízím zimolez. Pěstujeme různé druhy ovoce a zeleniny, tak aby bylo pořád na čem si pochutnávat. Děkuji za další prima tip na hlošinu.

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

Ozvěny Jarní očisty: Pojďte do toho příště taky!

Jarní očista je v plném proudu, ale pro všechny, kteří se k nám připojili na začátku, je hlavní fáze již u konce. Denně nám přicházejí nádherné zprávy plné...
38

Josta a její benefity

Josta je povedený kříženec rybízu a angreštu. Tento ovocný keřík, jehož lahodné plody jsou nabité zdraví prospěšnými látkami, by na zahrádce určitě neměl c...

Fenykl – Foeniculum vulgare dulce

Rozhodla jsem se napsat malý článek o fenyklu. Moje recepty tuto zeleninu obsahují a určitě, pokud jí nekoupíte v obchodech, můžete si jí snadno vypěstovat...

Tlak v žaludku

Zajímá vás, proč vás tlačí žaludek a jak s tím naložit? Článek vám poskytne přehled nejčastějších příčin a praktických tipů, jak zmírnit trávicí potíže změ...

Pocit na zvracení po jídle a co je jeho příčinou

Nevolnost, chuť zvracet se může objevit po dietní chybě a celkem brzy odejít. Pokud se objevuje opakovaně, znamená to, že je potřeba pomoci trávicí soustav...
klub
49
11

Katarakta, glaukom, ječné zrno: Jak podpořit zdraví svých oči

Oční potíže jsou poměrně běžným problémem. Čím bývají způsobené, jak s jejich vznikem souvisí strava a jak si pomoci, když chceme jejich stav zlepšit? V čl...