Domů > Zdravé recepty > Mléčné alternativy

Mama ganoush

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna jaro

Letní svěží pomazánka, která je skvělá na chleba, do placek a jako dip k zelenině. Tento recept je variací na baba ganoush, ovšem bez lilku a trochu poupravená. Pokud vyzkoušíte, dejte vědět, jak vám chutná.

Ingredience
  • 290 g opečené cukety
  • 70 g sójového jogurtu řeckého typu
  • 20 g citrónové šťávy
  • 60 g tahini
  • sůl
  • lístky máty podle chuti
  • koření za'atar podle chuti
  • pažitka
  • slunečnicová semínka
  • olivový olej 
  • sladká paprika 
  • 2 stroužky prolisovaného česneku

„Je třeba si k jídlu v klidu sednout.“ „Jezte pomalu a soustřeďte se na jídlo.“ „Vychutnejte si ty okamžiky, které tr...

Jak připravit pomazánku mama ganoush

  1. Cuketu dobře upečte v troubě.
  2. Do kuchyňského robotu dejte upečené cukety, vymačkaný česnek, jogurt, pár lístků máty, sladkou papriku, sůl, citrónovou šťávu, tahini a dvě lžíce extra panenského olivového oleje. Rozmixujte.
  3. Mama ganoush naservírujte do mističek, posypte za’atarem, pažitkou, paprikou a opraženými slunečnicovými semínky. Pokapejte olivovým olejem a mama ganoush je připraven.
Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Praktické

  • Tepelně zpracovaná zelenina by se měla spotřebovat nejlépe čerstvě připravená do 2 hodin. Pokud vám nějaká pomazánka zbyde, uchovávejte ji v lednici a na talíři pak doplňte kouskem čerstvě napařené zeleniny a ideálně i lžící kvašené.
  • Vynikající do placek, k syrové i tepelně zpracované zelenině, na chleba, na rýži.
  • Používejte pouze kvalitní olivový olej.
  • Máty použijte jen málo, máta peprná je velmi výrazná.
  • Pro verzi bez sóji použijte jiný rostlinný

Obměna

  • Můžete přidat trochu mletého kmínu.

Děti

  • S menším nožství soli a oleje a bez pikatního koření vhodné pro děti od 2 let.

PS: Přemýšlíš, co uvařit pro lepší postavu?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? PS. Všechny fotografie v mých článcích a receptech jsou moje, nejsou stáhnuté z jiných webů, jsou to fotky jídel, které jsem připravila a fotila osobně.

62 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Teda, chuťově je fajn. Akorát nevím, kde jsem udělala chybu, mám to hodně řídké.
Jsem levá a potřebuji na všechno postup, tak jsem úplně nevěděla, jak upéct tu cuketu. Dala jsem ji do skleněné mísy a pokapala trochou oliváče. Pekla asi hodinu a půl. Ale cuketa byla potom hodně šťavnatá.

Stepanka CH
14. 7. 2023

Dekuji za recept. Prekvapivne uzasne. Lituji ze jsem neudela z dvojite davky.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Pomazánka z černé ředkve

Tato jednoduchá a rychlá pomazánka přijde vhod na chleby, do placek a třeba i jako kondiment na těstoviny.

Pomazánka Za’atar

Pomazánka pro milovníky kontrastních chutí, ve které se krásně snoubí chuť koření Zaatar a sladkost rozinek. Skvělá pomazánka, která se kromě namazání na c...

Jemná jarní pomazánka

Jemná svěží jarní pomazánka skvělá na chleby, do placek, ale třeba i jako dip k syrové zelenině.

Mls na špejli

Tento recept můžete využít i na letní zahradní oslavy, párty, jako mlsání pro hosty. Nezapomeňte na nějaký dip nebo na sójovou omáčku.

Fazolový citrónový krém

Velmi rychlý recept na dip nebo pomazánku, která voní citrusem. Perfektní k zelenině nebo i do placek a na chleba.

Veganská pomazánka Tirokafteri

Tentokrát se podíváme do řecké kuchyně a vyzkoušíme recept na sýrovou pomazánku Tirokafteri, ovšem ve zdravější verzi bez sýra. Je skvělá na chleba, k plac...