Domů > Jak začít > Základní suroviny > Divoká zelenina, byliny, čaje

Řebříček na jarním talíři

Jednou z prvních čerstvých bylinek, kterou používáme v jarní kuchyni, je řebříček obecný. Možná se vám zdá, že ještě neroste, protože nevidíte bílé květy, ale nenechte se mýlit. Právě vykukuji z trávy první malinké zelené “žebříčky”. Šup s nimi na talíř!

Jarní detox s řebříčkem

Řebříček nebo Žebříček? Lidové názvy řebříčku v různých krajích jsou např. Myší ocásek, Achillova bylina, Husí jazýček, Polní cypriš, Řejbík, Řebří, Řebřík, Vlčí žebro, Žebřík.

Rostlinka má schopnost čistit krev a  podporovat tvorbu žluči. Nastává období žlučníku a jater, takže šup s mladými výhonky na talíř. Není náhoda, že roste právě teď, když tyto orgány potřebují pročistit a podpořit.

Co s řebříčkem v kuchyni

Mladý řebříček využíváme jako zeleninu. Užívat ho můžete syrový – jako zelenou posypku, do salátů, na ozdobu jídel a zpestření talířů, stejně jako vařený – do polévek, nádivek a zeleninových směsí.

Řebříček není vhodné konzumovat ve velkém a samotný, je to bylina, tedy i droga (zejména užívá-li se sušený samotný), má silné účinky a nám stačí jen tolik, kolik se nám na procházce podaří sebrat do dlaně či košíčku. Pak je to skvělá divoká zelenina se svojí jarní sílou. Pokud máte možnost sbírat v čisté přírodě, tak je navíc i bio :-)

Zdravé vaření? Pojď začít!

Možná zjistíš, že to za lepší zdraví a postavu stojí. Jako už 20.000 lidí před tebou! PROHLÉDNOUT

Když si mladé lístky nasušíte, můžete je přidávat do polévek jako koření. Ale na sběr ve velkém je ještě chvíli čas, protože se sbírá v létě i s květem viz níže.

Řebříček jako poslední záchrana

Když se podíváte do bylinkových knih, dočtete se o řebříčku obecném  samá pozitiva. Maria Treben dokonce píše, že kde už nic nepomůže, tam je potřeba nasadit právě řebříček, protože ten si poradí i s chronickými potížemi. Zejména když jde o močový měchýř či gynekologické potíže.

Léčivé účinky řebříčku obecného

Řebříček obsahuje silice (azulen), alkaloid, flavony, hořčiny a třísloviny. Svůj latinský název, Achillea millefolium, prý dostal podle Achillea, který s ním měl v trojské válce úspěšně léčit rány, které v bitvě utrpěl.

Řebříček používaný jako bylina k léčení umí spoustu věcí:

  • léčí záněty všeho druhu
  • funguje jako dezinfekce
  • mírně snižuje tlak
  • užívá se při poruchách trávení a žaludečních obtížích
  • pomáhá na menstruační křeče, migrény
  • zevně se používá ke koupelím a obkladů při nehojících se ranách, kožních vyrážkách nebo vředech
  • funguje jako dezinfekce

Ženská bylinka

Řebříček v sušené formě užíváme na ženské čaje a sedací koupele, skvěle se hodí k ženské vaginální napářce. Také se o něm říká, že ženám pomáhá podpořit pravé ženství a mužům zase vnímat naši ženskost.

Kdy se sbírá a suší

Jako bylinu sbíráme v červnu až září. Sbíráme květy i nať.
Květ (Flos millefolii) se odstříhává velmi brzy, sotva začne rozkvétat. Květní stopka je krátká a spodní část natě nesmí být dřevnatá. Nesbíráme odkvétající nebo zahnědlé květy. Spodní část natě nesmí být dřevnatá. Květy sušíme v malé vrstvě dobře větraném místě. Můžeme je sušit i na slunci. Z nasbíraných květů po seschnutí zůstane zhruba pětina.
Nať (Herba millefolii) se stříhá delší (maximální však 35 cm) a suší se svázaná v malých otýpkách zavěšených na vzdušném místě nebo v jednoduché vrstvě na lískách. Nedokonale usušená nať snadno plesniví. Po nasušení zůstane z nati zhruba čtvrtina původního množství.

 

PS: Vstáváš s pocitem, že bys nejraději zůstala v posteli?

Co si dobít baterky a postarat se konečně i o sebe? Je čas na podzimní detox. Mrkni jak opět získat energii.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

33 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

martina.lovicova
13. 3. 2021

DOBRY DEN, A CO V TEHOTENSTVE ? JE MOZNEHO HO UZIVAT ALEBO JE LEPSIE VYNECHAT ?

Probuzená intuice? :-))) To je škoda, že jsou tak nedostupné ty sedmikrásky, budete muset, Martine, někam, kde je nižší plot :-)

Ukázat další komentáře
Schovat štítky

Vyzkoušejte také

46
17

Životabudič – koktejl z kopřivy a dalšího plevele

Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzk...
103
2

Sezónní jídelníček: Co jíst v květnu?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
34
8

Sezónní jídelníček: Co jíst v červenci?

Chcete se stravovat zdravě a kvalitně, tak aby to přineslo benefity nejen vašemu tělu, ale i přírodě? Pak začněte vařit ze sezónních potravin. Seženete je ...
31
1

Smetanka lékařská aneb Pampeliška v akci

Smetanka lékařská je pro naše zdraví dokonale využitelná. Věděli jste, že každá její část se sbírá v jiném období?
27
7

Jitrocel na rány i do těla

Svěží pomocník na ranky a štípance, ale i chuťově zajímavá divoká zelenina plná prospěšných látek. Používáte jitrocel v kuchyni?
10
3

Zvonek řepka v kuchyni

Do české přírody doputoval ze Středomoří. Víte, že v 17. století se pěstoval pro jeho bílý masitý kořen, který má nasládlou chuť?