Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

7 tipů, které byste měli vědět při vaření chřestu

Chřest je specifická zelenina, kterou je třeba pečlivě vybírat i skladovat. Mrkněte, na těchto 7 tipů.

Zpracujte ho nejpozději do 2 dnů od nákupu

Jeho kvalita a chuť totiž rapidně klesá.

Nejdéle vydrží uchovaný ve vodě

I zvadlý pookřeje, když ho dáte do sklenice s vodou.

Jak začít s Jíme Jinak?
Naskoč do kurzu zdarma. Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví!
Chci začít

Lze ho blanšírovat, dusit, smažit i grilovat

Vyzkoušejte například chřestovou polévku z bílého nebo zeleného chřestu, grilovaný chřestchřest s těstovinami a smetanou nebo těstovinový salát s houbami a chřestem.

Starý chřest je zvadlý a má nažloutlé až nahnědlé zbarvení

Také pozor na tmavé skvrny.

Je křehký, vyžaduje opatrné zacházení

Při nákupu ho proto dávejte až na vrch tašky, aby se nepolámal.

Vařte ho svázaný hlavičkami nahoru

Anebo hlavičky uvařte zvlášť. Jsou velmi křehké a snadno se rozvaří.

Čerstvý chřest je svěží, nelze ho ohnout a po naříznutí z něj teče tekutina

Chřest, který si přinesete domů, by měl vypadat čerstvě a svěže.

PS: Přemýšlíš jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlej 😊 Pojď něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskoč do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

21 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím Jano ,tuhle samou zkušenost jak máš ty tak jsem prožívala i já.Ale časem si lidé zvyknou.A když se já cítím dobře a mám perfektní výsledky krve ,tak není co řešit.Je to me zdraví a můj život o ,kterém si rozhodují sama Dnes vím, že jdu tou nejlepší cestou.Ať se ti daří…❤

Jani, je to tak, že okolí rádo komentuje své blízké, jak píšeš. Mám s tím zkušenost a současně si uvědomuji, že já si také všímám, jak lidi žijí, co dělají, jak se mění a jestli jsou na tom hůř nebo líp… To už tak je. Myslím, že 5 měsíců je poměrně dlouhá doba, aby člověk věděl, jestli mu tahle změna dělá dobře, nebo ne. Je možné, že se přechodně nějaké laboratorní hodnoty změnily, nebo je málo sluníčka, všichni jsme bledí. V alternativní medicíně se někdy víc dává na to, jaký máš “životní pocit”, než jestli máš hodnoty v normě a děláš něco “předpisově”, jak je to běžně zavedené. Psychika je totiž o krok napřed před tělem. Cítíš se dobře, ale tělo tak ještě nevypadá. Vybočit z řady a dělat věci jinak než ostatní vždycky přináší zvýšenou pozornost a snahu zase vrátit člověka tam, kde byl – komentáři, které člověka znejišťují, nebo i srážejí. A od nejblizších je to vždy nejbolavější. Může se stát, že ti, co dnes nechápou se časem sami připojí. Jakmile se někdo zdravotně rozsype, pak hledá a zkouší leccos, co by dřív ani náhodou… A navíc, dnešní doba je o hledání zdravějšího a udržitelnějšího životního stylu, jen to každému z nás trvá jinak dlouho. Je dobré dostat se do nadhledu a vědět, že pokud by bylo něco špatně, tak je možné to začít dělat zase jinak. …to je moje úvaha k Tvému komentáři…Měj se a nedej se! (:-))

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

33
14

Dovolená v Chorvatsku zdravě – restaurace, kde nakupovat a co si vzít

Jak zvládnout dovolenou, když jím jinak? Co si nabalit, nachystat, co rychlého vařit, kde nakupovat, co jíst, kde jíst a jak si opravdu odpočinout i přesto...
8
5

Češi propadli domácím limonádám

Okurková, levandulová, jahodová… Nabízí je už skoro každá restaurace a hospoda. “Domácím” limonádám jsme zcela propadli. Představujete si...
49
25

Co s naším zdravím dělá hliník

Hliník je téměř všude. Obsahují ho potraviny, kojenecká výživa, deodoranty, léky, nádobí, plechovky, zubní pasty, krémy, voda, tabák nebo alobal. Co se sta...
123
21

18 tipů, jak použít lahůdkové droždí

Máte doma lahůdkové droždí a nevíte co s ním? Inspirujte se, kde všude se dá použít, aby jídla chutnala zase trošku jinak! Můžete s ním nahradit chuť sýru,...
30
9

Jahody ze supermarketu: zdravé a nevinné ovoce nebo ??

Nedávno jsme na našem Facebooku zveřejnili příspěvek s infografikou o jahodách ze supermarketu. Napsali jste nám spoustu svých postřehů, názorů a zkušenost...
47
3

Toto je důvod, proč jsou některé okurky hořké.

Pomalu se nám blíží sezóna nakládaček a šťavnatých salátových okurek. Jsou osvěžující a pro léto ideální potravinou. Často se mi ale stává, že narazím na n...